Home on the water

Copenhagen home on the water, frames incredible views

Lisbeth Juul and Laust Nørgaard are both the dwellers and designers of this dreamy little home, floating on the canals of Copenhagen, a mere 15 minutes from the city centre. Their story is really quite humble and inspiring. After having lived on the canals of the city for 25 years, they had moved back to living in an apartment on land. They survived this on-land move for a short space of 3 years, before the calling of their beloved life by the water had them yearning to be back by the shore.

To fulfill this hunger, Lisbeth Juul and Laust Nørgaard secured a small 80 square-metre floating block on which to build their abode. Being just the two of them, with their daughter having moved out of the family home, they prioritised smart space design, and only living with the essentials required for a healthy balance of comfort and sustainability.

The result is a home that is fabulously simple yet inspiring, composed of clean lines and magnificent views, and thus ultimately, one which allows the mind to de-clutter and the soul to breathe. The location, to begin with, is not one that we typically associate with living in a major developed city, so it instantly makes us want to see and find out more. Furthermore, while Copenhagen is far from the warmest city in the world, the fact that the couple have created a house design that allows so much light in, and frames so many beautiful views of the water, gives this home a breezy, summery feel. 




Series of renders for the V-HOUSE project, an high altitude art gallery. The geometric shapes that develop on multiple forms, find their identity in the timber cover architecture design. The pointed shapes and the inclinations interpret the surrounding landscape by simplifying the archetype of the Alpine skyline. The burned and brushed spruce surface finish, emphasizes even more the geometric essence of structure, through a full and empty pattern. This choice was dictated by a fundamental characteristic of the surrounding territory, the complete essence of plants and tall trees. These renders are part of a larger architectonical project which aims to create a small size exhibit environment, to be set on top of Col Margherita (in the Val di Fassa area).

"From Bits To The Lens" Book -- Beautiful 120+ hires imagery artwork, philosophy and processes behind the shortfilm in a 232 pages large format book.

Watch this video of large-scale project Quality Hotel Edvard Grieg, Norway.

Architects OFIS Architects, AKT II, Harvard GSD Students Location Skuta, 4206 Zgornje Jezersko, Slovenia Architects in Charge Rok Oman, OFIS architects; Spela Videcnik, OFIS architects Harvard GSD Student Design Team Frederick Kim, Katie MacDonald, Erin Pellegrino OFIS Architects Project Team Andrej Gregoric. Janez Martincic. Maria Della Mea, Vincenzo Roma, Andrea Capretti, Jade Manbodh, Sam Eadington Project Year 2015 Photographs Anze Cokl, Courtesy of OFIS Architects, Andrej Gregoric, Janez Martincic